Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven
Evenement
Tocht,Verhalen vertellen
Plaatsnaam
Groningen
Organisatie
De Verhalen van Groningen
Datum
23 oktober 2020
Aanvang

In het kader van 75 jaar vrijheid en de Maand van de Groninger Geschiedenis publiceert De Verhalen van Groningen in samenwerking met de Groninger Archieven een verrassende fietsroute door het Gronings-Duitse grensgebied. De routes is gebaseerd op door het publiek ingestuurde verhalen.

De Verhalen van Groningen organiseerde de afgelopen maand een ‘Digitaal Verhalencafé’. Er werd gezocht naar persoonlijke verhalen over de naoorlogse jaren in Groningen. Deze verhalen vormden vervolgens de input voor een gloednieuwe fietsroute.

Na de oorlog werden de Verenigde Naties opgericht. Nederland trad toe in 1945, maar buurland Duitsland (zowel de Bondsrepubliek als de DDR) volgde pas in 1973. Dat had alles te maken met de Tweede Wereldoorlog. In de naoorlogse jaren waren de contacten tussen Nederland en Duitsland met moeite hersteld. Dit proces had in Groningen, als directe buurprovincie van Duitsland, een extra lading. Groningen is nou eenmaal een echt ‘grensland’. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vestingdorpjes en verdedigingswerken, maar ook aan de grenskantoren en grenspalen.

Op 24 oktober 2020 bestaan de VN 75 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft De Verhalen van Groningen een fietsroute van ca. 55 km uitgezet door het Gronings-Duitse grensgebied. Dit fietsrouteboekje wordt op vrijdag 23 oktober gepubliceerd op de websites van De Verhalen van Groningen en de Maand van de Groninger Geschiedenis.

De ontwikkeling van deze fietsroute wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij

Copyrights: 75 jaar vrijheid in Groningen 2020
closearrow-circle-o-downbars