Evenement
Voorstelling
Plaatsnaam
Groningen
Organisatie
Forum Groningen
Datum
30 oktober 2020
Aanvang
21.00

In deze vlijmscherpe politieke satire, alom beschouwd als een van de beste filmkomedies aller tijden, besluit een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie.

De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Peter Sellers steelt de show in maar liefst drie rollen: die van de Amerikaanse president, een Britse kapitein en natuurlijk de dubieuze Duitse wetenschapper Dr. Strangelove. Dat Sellers meerdere rollen zou spelen was een eis van producent Columbia Pictures, die zeer gecharmeerd was van zijn veelzijdige optreden in Stanley Kubricks eerdere film Lolita.

Deze voorstelling is onderdeel van het programma 75 jaar Vrijheid. Bekijk alle evenementen op www.groningen75jaarvrijheid.nl.

Exclusieve korte film: Stanley Kubrick Considers The Bomb (5 min)

In deze bijzondere short zien we hoe regisseur Stanley Kubrick omging met de diepgewortelde angst van de samenleving voor een kernoorlog en deze slim uitbuitte voor zijn satirische meesterwerk. Met bijdragen van degenen die Kubrick het beste kenden waaronder Katharina Kubrick, Jan Harlan (Kubrick’s uitvoerend producent en zwager) en journalist en auteur Eric Schlosser.

Inleiding door Ivana Ivkovic (20 min)

Ivana Ivkovic is filmliefhebber en politiek filosofe. Met filosofie brengt ze de ‘ideologische subtekst’ van Dr. Strangelove aan het licht en onderzoekt ze wat de film ons vertelt over een wereld waarin internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Copyrights: 75 jaar vrijheid in Groningen 2020
closearrow-circle-o-downbars