Foto J. Pé, uitgever W. Meins, Groninger Archieven
Evenement
Tentoonstelling,Verhalen vertellen
Plaatsnaam
Start: bibliotheek Winschoten
Organisatie
De Verhalen van Groningen
Datum
24 oktober 2020
Aanvang

Vanaf zaterdag 24 oktober presenteert De Verhalen van Groningen in samenwerking met Biblionet Groningen een digitale tentoonstelling in het kader van 75 jaar Verenigde Naties. Deze tentoonstelling vertelt over de bewogen naoorlogse jaren in het Gronings-Duitse grensgebied en reist de komende maanden langs bibliotheken in de provincie Groningen.

Tussen 1939 en 1954 was de grens tussen Nederland en Duitsland grotendeels gesloten. Eeuwenlang had het Gronings-Duitse grensgebied een intensief grensverkeer gekend: niet alleen op economisch vlak, maar er bestonden ook de nodige familiebanden. Na de Tweede Wereldoorlog moesten de contacten met de oosterburen bijna vanaf het nulpunt worden hersteld. Hoe verliep dit proces in het Gronings-Duitse grensgebied? De nieuwe digitale tentoonstelling van De Verhalen van Groningen brengt dit – in samenwerking met de Groninger Archieven en Biblionet – indrukwekkend in beeld.

De digitale tentoonstelling reist van 24 oktober 2020 tot 5 mei 2021 langs bibliotheken van de provincie Groningen. De tentoonstelling is als eerste te zien in de bibliotheek van Winschoten. En niet zonder reden: Winschoten was in 1974 de eerste VN-stad ter wereld. De bibliotheken die volgen zijn binnenkort te vinden op www.deverhalenvangroningen.nl.

Copyrights: 75 jaar vrijheid in Groningen 2020
closearrow-circle-o-downbars