Evenement
Lezing
Plaatsnaam
Groningen
Organisatie
CBK Groningen en SIB-Groningen
Datum
29 oktober 2020
Aanvang
19:00 uur

Dit jaar bestaan de Verenigde Naties 75 jaar. Urgente maatschappelijke thema’s zoals vrede en veiligheid, mensenrechten en economische en sociale ontwikkeling staan hoog op de agenda. Maar minder bekend zijn misschien wel de enorme kunstcollecties van de VN.

Welk belang hebben kunst en design binnen de organisaties van de VN? Welke rol kunnen geëngageerde kunstenaars spelen binnen maatschappelijke thema’s? En hoe verhouden kunst en diplomatie zich tot elkaar? Het CBK presenteert in samenwerking met SIB-Groningen op donderdag 29 oktober een debat waarin sprekers uit de wereld van kunst, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan onder leiding van moderator Esther Didden. Reserveer kaarten voor het debat in Forum Groningen of volg het debat online.

Sprekers

 • Salima Belhaj
  Salima Belhaj (1978) is sinds 2016 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ook is zij voorzitter van de Kunstcommissie van de Tweede Kamer. Van 2007-2008 was Belhaj zakelijk leider van De Appel Arts Centre (Amsterdam). Eerder was zij werkzaam bij het Scapino Ballet Rotterdam en Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam).
 • Esther Polak
  Polak (1962) is een geëngageerde beeldend kunstenaar, actief op het gebied van nieuwe media. Ze experimenteerde als één van de eerste kunstenaars met gps. Sinds 2010 vormt Polak een kunstenaarsduo met Ivar van Bekkum (PolakVanBekkum).
 • Dr. Erna Rijsdijk
  Erna Rijsdijk is universitair docent bij de faculteit Militaire Gedragswetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Zij promoveerde in 2012 met haar proefschrift “Lost in Srebrenica: Responsibility and Subjectivity in the Reconstructions of a Failed Peacekeeping Mission” bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit (Amsterdam). Rijsdijk studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, Freie Universität Berlin (Duitsland) en de University of Newcastle (Groot-Brittannië).
 • Eva Ronhaar
  Eva Ronhaar (1984) studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werkte voor de Verenigde Naties en bij internationale hulporganisaties als War Child en PAX. In 2014 begon ze als duurzaamheidsadviseur bij de HEMA, waarna ze doorgroeide naar Director of Innovation and Sustainability. Ook is Ronhaar directeur van de HEMA Foundation, dat aan de hand van een aantal lijnen (waaronder één voor design) werkt aan een inclusievere samenleving.
 • Suzanne Schols
  Suzanne Schols (1985) behaalde haar bachelor in European Studies aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens haar master in Politics and Government in the EU aan de London School of Economics and Political Science. Dit jaar studeerde zij af aan afdeling fotografie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag met het werk ‘Polite Fictions’, over de rol van giften binnen de politieke diplomatie.
 • Esther Didden (moderator)
  Eshter Didden (1972) studeerde Monumentale Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds enkele jaren combineert ze haar liefde voor de kunsten met (publieks)filosofie. Ze werkt als programmeur en zakelijk leider in beide sectoren. Opdrachtgevers zijn o.a. Stichting BK-informatie en Stichting Internationale Spinozaprijs. Tevens zit Didden in het landelijke bestuur van de Maand van de Filosofie.

Reserveer gratis kaarten voor het debat

Het debat vindt plaats op donderdag 29 oktober van 19 - 22 uur in Forum Groningen. Entree is gratis. Vanwege de coronamaatregelen zijn er beperkte zitplaatsen. Reserveer je ticket tijdig via www.forumgroningen.nl.

Volg het debat online

Of volg het debat op 29 oktober bij jou thuis via de live stream verbinding op de website van Forum Groningen.

Voertaal: Nederlands

Dit evenement is een concept van Mare van Koningsveld voor CBK Groningen, in samenwerking met SIB-Groningen en wordt mogelijk gemaakt door VFonds, Future for Freedom (Gemeente Groningen & Provincie Groningen) en Forum Groningen.

Copyrights: 75 jaar vrijheid in Groningen 2020
closearrow-circle-o-downbars